Şarküteri Açmak İçin Gerekenler [Maliyet ve Belgeler] – 2025 Verileri

şarküteri açma maliyetleri ve gerekli belgeler

2025 yılında şarküteri açmak için harcayacağınız parayı ve gerekli olan belgeleri sizler için araştırdık. Bu yazıda yer verdiğimiz tüm maliyetler güncel olarak araştırılmıştır. Yazı mümkün olduğunca kapsamlı şekilde düşünülmüş ve gerekli olan bütün maliyetler dahil edilmeye çalışılmıştır. Maliyet kalemleri kategorilere ayrıştırılarak verilmiştir.

Temel Maliyetler:

Şarküteri açarken temel maliyetler bu başlık altında listelenmiştir. 

Dükkan Kirası ve Depozito:

Şarküteri dükkanının bir cadde veya sokak üzerinde olması önemlidir. Böylelikle potansiyel müşteriler sizi daha rahat fark eder ve çevrede genel olarak bilinir olursunuz. Dükkan kirası, şarküteriyi açacağınız şehre ve bölgeye göre büyük oranda değişiklik gösterebilir. İstanbul, Ankara ve İzmir için ortalama maliyetler verilmiştir.

İstanbul’un Popüler Bölgelerinde Ortalama Dükkan Kirası: 45.000 TL (Beşiktaş, Kadıköy, Nişantaşı gibi bögelerin ortalaması alınarak hesaplanmıştır, 50m2 üzerinden hesap yapılmıştır.)

İstanbul’un Normal Bölgelerinde Ortalama Dükkan Kirası: 25.000 TL (Bahçelievler, Ümraniye, Esenyurt gibi bölgelerin fiyatları baz alınmıştır, 50m2 üzerinden hesap yapılmıştır.)

Ankara’nın Popüler Bölgelerinde Ortalama Dükkan Kirası: 30.000 TL (Kızılay, Tunalı Hilmi ve Çayyolu gibi bölgelerin dükkan kira fiyatları baz alınarak ortamala bir maliyet oluşturulmuştur. 50m2 üzerinden hesap yapılmıştır.)

Ankara’nın Normal Bölgelerinde Ortalama Dükkan Kirası: 18.000 TL (Dikmen, Keçiören, Sincan gibi bölgelerdeki dükkan kiralarının ortalamaları alınarak hesaplanmıştır. 50m2’lik bir dükkan üzerinden hesap yapılmıştır.)

İzmir’in Popüler Bölgelerinde Ortalama Dükkan Kirası: 33.000 TL (Alsancak, Bornova ve Karşıyaka bölgelerindeki dükkan fiyatları toplanarak bu ortalama fiyat hesaplanmıştır. 50m2 bir dükkan baz alınmıştır.)

İzmir’in Normal Bölgelerinde Ortalama Dükkan Kirası: 26.000 TL  (Buca, Gaziemir, Çiğli gibi bölgelerdeki dükkan kiralarının ortalaması alınarak oluşturulmuştur. 50m2’lik bir dükkan baz alınmıştır.

Bu verilere göre 50m2’lik bir şarküteri dükkanı açacağınız zaman ortalama kira maliyetiniz 29.500 TL olacaktır.

Genellikle depozito ve emlakçı parası olarakta artı iki kira daha ödenir. Böylelikle toplam ilk dükkan kira giriş maliyetiniz 88.500 TL olur.

Gerekli Belgeler, Ruhsat ve Yasal İzin Maliyetleri:

Şarküteri dükkanı açarken belediye, itfaiye gibi kamu kurumlarından almanız gereken belgeler bulunmaktadır. Bu başlık altında gerekli olan bütün belgelere yer verilmiştir. Ücretsiz olan belgelerin yanında ücretsiz olduğu belirtilmiştir. Ayrıca belgeyi hangi kurumdan alabileceğinize de değinilmiştir.

Tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi: Ücretsizdir.

Yapı kullanma izni (İskan): Eğer dükkanı kiraladıysanız mal sahibinden bu belgeyi isteyebilirsiniz. Eğer iskan yoksa bu belge İlgili belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden alınır. Ortalama maliyeti 2.000 – 6.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

İtfaiye uygunluk raporu: 3.000 – 6.000 TL arasındadır. Belediye, dükkan büyüklüğü, kat sayısına göre ücret değişmektedir.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı: 1.000 – 2.500 TL arasındadır. Şehre göre değişkenlik gösterir.

Ustalık belgesi: 1.100 – 2.000 TL arasındadır. (Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı Ustalık Belgesi alınması gerekir, belge yeterlilik kodu: TR0020001444)

Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) ödeme belgesi: 280 – 350 TL (Dükkanın büyüklüğü, çalışan sayısı, faaliyet türüne göre değişkenlik göstermektedir. Verilen miktar IV. Grup, 3. Derece yer alan bir dükkan örneği üzerinden hesaplanmıştır.)

Gıda Üretim İzni Belgesi: Analiz ve laboratuvar testi istenebilir. Ürün çeşide göre değişiklik gösterir. Bu belge Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınmaktadır. Eğer üretim değil yalnızca satış yapacaksanız bu belgeye ihtiyacınız yoktur. Güncel yasal prosedürleri öğrenmek için şehrinizdeki Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne danışınız.

Gıda Satış Belgesi (İşletme Kayıt Belgesi): 750 – 2.000 TL arasında. Çalışan personel ve faaliyet alanına göre değişkenlik gösterir. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınabilir.

Hijyen Eğitim Belgesi: 250 – 1.000TL (2025 için) Halk Eğitim Merkezleri’nden alınabilir. Bu belgeyi çalışanlarınızın alması zorunludur. Fiyatı bulunduğunuz şehre göre değişkenlik gösterecektir.

SGK ve İş Güvenliği Belgeleri: Çalışan başına ortalama 7.000 TL (yıllık)

Reklam ve Tabela İzni: Ortalama 2.800 TL (belediye tabela ruhsatı ve ilgili harçlar). Belediyeye göre değişkenlik gösterebilir.

Tadilat ve Dekorasyon Maliyetleri

Açacağınız şarküterinin şık gözükmesi ve müşteri çekmek için iç dizayna da yatırım yapmanız gerekmektedir. Genel olarak tadilat ve dekorasyon için harcama kalemleriniz ve maliyetleri şunlar olacaktır:

Not: Buradaki maliyetler 50m2 bir dükkan üzerinden hesaplanmıştır.

Zemin kaplama: 25.000 – 40.000 TL TL (kullanılacak materyale ve ustaya vereceğiniz paraya göre değişkenlik gösterir.

Boya & Badana: 9.000 – 16.000 TL arasında (kullanacağınız boya kalitesi ve işçiliğe göre maliyet değişebilir.)

Tavan ve Aydınlatma: 12.000 – 37.000 TL arasındadır. (Yapacağınız aydınlatmanın kalitesi, sarkıt endüstriyel aydınlatma gibi dizaynların kullanılıp kullanılmayacağı buradaki maliyeti değiştirir.)

Raf ve Sergileme Alanı: 15.000 – 60.000 TL arası. (Hazır modüler sistemler tercih edilirse minimum maliyetle bu alanlar kurulabilir.)

Tabela ve Dış Cephe Süslemesi: 20.000 – 60.000 TL arası. (Cam giydirme, ışıklı tabela, dış cephe boyama ve tadilat gibi işlemlerin değişkenliğinden dolayı maliyet aralığı geniş bırakılmıştır.)

Havalandırma veya Klima: 15.000 – 50.000 TL arasındadır.

Ekipman Maliyetleri

Teşhir Soğutucu Dolap (Şarküteri Vitrini): 30.000 TL – 60.000 TL arasındadır.

Dikey Soğutucu Dolap: 15.000 – 25.000 TL arasındadır.

Derin Dondurucu: 13.000 – 35.000 TL arasındadır. (Haznesinin büyüklüğüne göre fiyat değişkenlik gösterir.)

Endüstriyel Şarküteri Dilimleme Makinesi: 9.000 – 25.000 TL arasındadır. (200 mm ve üstlerinde fiyat maksimuma yaklaşır)

Bıçak Seti: 1.000 – 3.000 TL arasındadır.

Dijital Terazi & Tartı: Küçükleri 700 TL’den başlar. Manav tipleri ise 6.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Kasa Tezgahı: 5.000 – 12.000 TL arasındadır.

Barkod Okuyucu: 700 – 1.200 TL arasındadır.

Barkod Yazıcı ve Etiketleme Makinesi: 3.000 – 7.000 TL arasındadır.

Yazar Kasa: 5.000 – 9.000 TL arasındadır.

Vakumlu Poşet ve Paketleme Malzemeleri: 5.000 – 12.000 TL arasında. (Bu maliyetlere tek kullanımlık poşetler, baskı ve ambalaj malzemeleri, plastik kaplar gibi ürünler dahil edilmiş ve toplu bir fiyat oluşturulmuştur.)

Burada verilen bütün fiyatlar açık kaynaklardan toplanmıştır. Yapacağınız özel anlaşmalara göre yukarıda listelenen ekipmanların maliyetlerini düşürebilirsiniz.

Ürün Stok Giderleri

Şarküterinizde satışını yapacağınız ürünlerin çeşitliliğine göre maliyet önemli oranda değişiklik gösterir. Burada ortalama bir şarküterinin sattığı ürünler baz alınarak maliyet listesi oluşturulmuştur.

Şarküteri Ürünleri (Ana Ürün Grubu)

Ürün GrubuTahmini KG/AdetBirim Fiyat (TL)Toplam Maliyet (TL)
Peynir Çeşitleri (Beyaz Peynir, Kaşar, Tulum, Ezine, Mihaliç vb.)200-300 kg200 – 600 TL/kg50.000 – 120.000 TL
Şarküteri Et Ürünleri (Sucuk, Salam, Pastırma, Kavurma vb.)100-200 kg300 – 900 TL/kg40.000 – 120.000 TL
Zeytin Çeşitleri (Siyah, Yeşil, Çizik, Çekirdeksiz vb.)50-100 kg80 – 200 TL/kg5.000 – 15.000 TL
Tereyağı ve Kaymak20-50 kg250 – 500 TL/kg5.000 – 15.000 TL
Yumurta (Doğal ve Organik Çeşitler)200-500 adet3 – 7 TL/adet1.000 – 3.500 TL

Ana ürün grubunun toplam maliyeti: 101.000 – 273.500 TL

Şarküteri Yan Ürün Grubu

Ürün GrubuTahmini KG/AdetBirim Fiyat (TL)Toplam Maliyet (TL)
Reçel ve Bal Çeşitleri (Organik, Süzme, Petek vb.)30-50 kg150 – 500 TL/kg5.000 – 25.000 TL
Soslar ve Kahvaltılık Sürülebilir Ürünler (Tahin, Pekmez, Çikolata vb.)50-100 kg100 – 300 TL/kg5.000 – 20.000 TL
Zeytinyağı ve Çeşitli Yağlar50-100 litre150 – 450 TL/litre7.500 – 30.000 TL
Kuruyemiş Çeşitleri (Ceviz, Fındık, Badem, Antep Fıstığı vb.)30-50 kg200 – 600 TL/kg6.000 – 30.000 TL

Toplam yan ürün maliyeti: 23.500 – 105.000 TL

İçecek Grubu

Ürün GrubuTahmini AdetBirim Fiyat (TL)Toplam Maliyet (TL)
Ayran, Kefir, Yoğurt Çeşitleri300-500 adet20 – 50 TL/adet6.000 – 20.000 TL
Meyve Suları ve Gazozlar300-500 adet15 – 40 TL/adet4.500 – 20.000 TL
Şalgam ve Boza (Yerel Ürünler Satıyorsan)100-300 adet25 – 60 TL/adet2.500 – 15.000 TL

Toplam içecek maliyeti: 13.000 – 55.000 TL

Burada ortalama bir şarküteri dükkanında olan ürünlere yer verilmiştir. Eğer başlangıç sermayeniz bu ürünlerin hepsine yetmiyorsa daha küçük bir başlangıç yapabilir ve ürün çeşitliliğini az tutabilirsiniz.

Öneri: Başlangıçta tüm ürünleri büyük miktarlarda almak yerine, müşteri taleplerini analiz edip stoklarını buna göre genişletmek maliyetleri daha iyi kontrol etmeni sağlar.

Şarküteri İçin Toplam Maliyet (Özet)

Bir şarküteri açmak minimum 427.580 TL, maksimum ise 1.009.350 TL tutacaktır. Bu iki maliyetin ortalaması alındığında 718.465 TL, ortalama bir şarküteri dükkanının açılış maliyeti olacaktır.

Bu yazıdaki fiyatlar açık kaynaklardan toplanmıştır. En güncel verilere yer verilmiştir.

Şarküteri Açmak İçin Gerekenler [Maliyet ve Belgeler] – 2025 Verileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön